Gaan we anders opvoeden in 2019?


Het nieuwe jaar staat alweer om de hoek. Een nieuw jaar en hopelijk een gezond 2019. Maar ook met nieuwe verwachtingen en voornemens. Voornemens zijn altijd mooi. En het is niet altijd nodig om tot januari te wachten om ermee te starten. Hebben jullie ook opvoedvoornemens voor 2019? Of kijken jullie terug  op een mooi jaar waarin je tevreden bent over je opvoedkwaliteiten? Dat kan uiteraard ook.

Mijn professionele opvoedwens 

Als trainer van opvoedcursussen spreek ik regelmatig ouders die diverse punten opnoemen waaraan ze willen werken. Andere opvoedkwaliteiten, als opvoeder sterker in je schoenen staan, meer met je partner samenwerken. Het valt mij op dat wij ouders vaak worstelen met dezelfde opvoedvragen. Mijn professionele opvoedwens voor de komende jaren is dat vragen stellen over de opvoeding normaal wordt. Soms weetje het gewoon even niet. Soms wil je een bevestiging van je vriendin,partner, een jeugdverpleegkundige of opvoedadviseur dat je het goed doet. En soms heb je gewoonweg antwoord nodig op nét die ene vraag over je puberend kind of peuter. Het kan allemaal en het is allemaal normaal. Het is heel gewoon om vragen te stellen! 

Meest gestelde vragen 

Maar welke vragen worden het meeste gesteld? En welk antwoord geef ik op deze vragen? In deze blog een opsomming van de top 3 opvoedvragen die ik vaak tegenkom. 

  1. “Ik schreeuw af en toe tegen mijn kinderen. Hoe kan ik dit minder gaan doen?” 

Ik complimenteer ouders altijd als ze mij een inkijkje geven in hun opvoedkeuken. Ik ben toch een vreemde en ze vertrouwen mij toe met hun vragen, opvoedhobbels en onzekerheden. Ik merk dat de meeste ouders het niet prettig vinden als ze soms uitvallen tegen hun kinderen, hun stem verheffen of met veel emoties hebben gereageerd op hun kind. Het is vaak onmacht en nét die laatste druppel. Het komt ook vaak voor dat het gebeurt als ouders een drukke werkdag achter de rug hebben of een onenigheid met hun partner hebben gehad. Meestal voel je het aan dat je bozer of emotioneler begint te worden. Als dit zo is, probeer even een moment voor jezelf te pakken. Zijn je kinderen op een veilige plek? Loop desnoods even naar buiten.  

  • “Mijn partner en ik zitten niet op dezelfde lijn. Hoe zorg ik ervoor dat mijn partneren ik op dezelfde manier opvoeden?” 

Ik ben nog geen enkel stel tegengekomen die precies op dezelfde manier opvoeden en het met alles eens zijn. Gelukkig maar want wat de ene ouder minder heeft, komt nét even wat sterker naar voren bij de andere ouder. Probeer op een rustig tijdstip, waar de kinderen niet bij zijn met elkaar in gesprek te gaan. Geef aan waarom het voor jou zo belangrijk is dat je partner (óf jij) het nét even anders aanpakt. Uiteindelijk gaat het om het belang van jullie kinderen en dit belang staat hoog op het prioriteitenlijstje van beide ouders.  

  • Mijn kind luistert heel slecht en vraagt op een slechte manier aandacht.” 

Een eerste vraag die ik aan ouders stel als ik dit hoor, is of hun kind wel goed hoort. Het klinkt heel simpel maar vaak staan we er niet bij stil dat peuters vaak verkouden zijn en daardoor tijdelijk minder kunnen horen. Als dat uitgesloten is, geef ik aan ouders aan dat het belangrijk is dat je je kind maar twee keer een instructie geeft. Dat klopt, maar twee keer. Niet vijf of zeven keer, en aftellen van 10 tot 0 hoeft ook niet. Luistert je kind en volgt hij je instructie op, dan verdient je kind een compliment. Luistert je kind niet, vertel je kind je instructie op precies dezelfde manier als de eerste keer. Volgt je kind je instructie op, geef dan een compliment. Luistert je kind niet, volgt er een logische consequentie. Dit kan variëren van de tablet die 5 minuten uit moet, tot je kind apart zetten op de eerste traptree, de hoek of de gang. Zorg ervoor dat je duidelijk aan je kind vertelt dat hij op de gang moet zitten, waarom (“je hebt niet geluisterd naar mijn opdracht, daarom ga je nu naar de gang”), wat je verwachting is (“de tijd gaat pas in als je ook stil blijft zitten/staan”) én hoe lang je kind op de gang moet zitten. Wij hanteren één minuut per levensjaar. 

Tot slot 

Over het algemeen zijn ouders tevreden over hun opvoedkwaliteiten. En dat is goed nieuws! ik zie als opvoedtrainer ouders die écht het beste willen voor hun kind en het goed doen. Mocht je wél vragen hebben over nét die ene vraag, schaam je niet: opvoedvragen zijn heel normaal en het is juist dapper als je deze durft te stellen. Voor opvoedvragen kan je terecht bij een opvoedadviseur, je eigen jeugdverpleegkundige of de website www.positiefopvoeden.nl.

Resteert mij om jullie mooie dagen te wensen en om van elkaar te genieten!

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl


.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie