Een miskraam is niet niks

De impact van een miskraam

De meeste mensen wel weten wel dat een prille zwangerschap niet automatisch tot een kind in je armen leidt. Je weet wel dat het mis kan gaan, maar je hebt vaak geen idee hebben van de impact van een miskraam tot het je zelf overkomt.
Toch is het niet gek dat je er ondersteboven van bent als het jou gebeurt. Je voelt al een band met je verwachte kindje vanaf dat je weet dat je zwanger bent, en soms zelfs al ervoor.

Hoe kort je ook zwanger was, je hebt je kindje-in-wording onder je hart gedragen en je hield er al van. Als het dan misgaat moet je alweer afscheid nemen nog vóór je het hebt kunnen leren kennen. Je bent niet alleen maar niet-meer-zwanger, je verliest je ongekende kindje.
Voor je omgeving is het vaak moeilijk te begrijpen wat je doormaakt. Maar jouw wereld staat op zijn kop, je hebt er veel verdriet van en het is vaak moeilijk om daarmee om te gaan.
Want een miskraam is niet niks; het is een verlieservaring die je raakt.

Verdriet kun je niet wegen

Neem in ieder geval jezelf en je gevoelens serieus. We hebben vaak de neiging om onze situatie met die van anderen te vergelijken. Dat is logisch, het geeft een gevoel van grip op je leven, een vorm van controle. Het houdt je ook op de been.
Maar verdriet kun je niet wegen, ieder verlies is anders en iedereen beleeft het anders. En als je jouw situatie vergelijkt met die van iemand anders loop je het risico om je eigen pijn te bagatelliseren. ‘Het valt allemaal wel mee, het kon nog veel erger’.
Ook jouw verdriet mag er zijn, dus neem je gevoelens serieus en probeer ze niet steeds weg te stoppen. Maak tijd en ruimte om stil te staan bij wat het met je doet en heb ook geduld met jezelf. Het verlies van je ongekende kindje is niet iets dat je snel kunt vergeten en achter je laten.

Kun jij wel een steuntje in je rug gebruiken of wil je graag meer lezen?

Vraag dan mijn gratis videotraining “Omgaan met een miskraam” of het e-boek “Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen” aan.

Irene Otto

Irene Otto helpt vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of die hebben moeten kiezen om een zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen.
Zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat, dat je weet hoe je kunt omgaan met alle emoties, met je omgeving en hoe je weer sterker door het leven kunt, zónder weg te hoeven stoppen wat je is overkomen en hoe het je raakt.

Website: www.praktijkjanna.nl
FB pagina: https://www.facebook.com/PraktijkJanna/
Twitter: https://twitter.com/Janna_PSB

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord