December opvoed survival tips

November en december: enorme stress maanden. Tenminste, dat is wat ik van veel ouders hoor. Wat ik verder ook hoor van ouders:

  • Mijn kind is extra druk;
  • Opeens plast mijn kind weer in bed;
  • Mijn kind is opeens erg bang voor het donker;
  • Overal waar ik naartoe ga, loopt mijn kind mij achterna.

Bovenstaande opmerkingen van ouders zijn heel herkenbaar. En ook niet alarmerend. Want vanaf november worden het ook opeens drukke maanden en waar wij als volwassenen onze emoties over het algemeen goed kunnen reguleren, kunnen kinderen dat nog helemaal niet. En zie je dat ze moeilijker om kunnen gaan met alle prikkels die er momenteel om hun heen draaien. Het is ook veel. En het is allemaal zo beladen en spannend. Maar intussen willen wij als ouders wel dat de rust zo snel mogelijk terugkeert. Hoe doe je dat? In deze blog wat december survival tips!

  • Een goede voorbereiding is het halve werk.

Het kan enorm schelen als je niet op het allerlaatst van alles moet plannen. Niet alleen jij maar ook je kinderen worden er onrustig en druk van. Daarnaast is het fijn om alles lekker op tijd af te hebben zodat je meer met je kinderen kan doen in deze al zo drukke maand.

 

  • Maak zoveel mogelijk visueel.

Wij, de grote mensen, weten precies hoeveel dagen nog tot pakjesavond of Kerst. Maar kinderen hebben nauwelijks tot geen notie van de tijd en hoeveel dagen het nog duurt voor de cadeautjes onder de kerstboom open mogen. Werk daarom zoveel mogelijk met een (zelfgemaakte) kalender. Op www.gratisbeloningskaart.nl zijn er leuke kaarten te vinden die je gratis kunt downloaden.

 

  • Hou vast aan je dagelijkse rituelen.

Hoe moeilijk het ook is in deze drukke maanden, het is voor kinderen erg fijn als ze weten waar ze aan toe zijn en dat hun dagelijkse normale activiteiten gewoon doorgaan. Dit geeft kinderen rust en zorgt er daarom ook weer voor dat ze zich veilig voelen.

 

  • Maak keuzes.

Vooral voor de jongere kinderen zie je dat én thuis, én op school, én op de BSO, én op zwemles van alles wordt georganiseerd. Leuk allemaal maar het kan ook teveel voor kinderen zijn. Teveel prikkels zorgt ervoor dat onze kinderen druk gedrag gaan vertonen, of extra boos of verdrietig kunnen worden. Maak daarom keuzes in waar je wel en niet naartoe gaat. Vooral voor de jongere kinderen kan 1 Sintfeestje, of 1kerstviering al meer dan genoeg zijn.

 

  • Accepteer dat kinderen drukker kunnen zijn.

Teveel prikkels moeten er ook weer uit bij onze kinderen. En dat uit zich vaak in moeilijk in slaap vallen, meer huilen, bang zijn in het donker of bang om alleen gelaten te worden. Maar ook weer in bed plassen of verlatingsangst hebben. Als de rust is teruggekeerd, meestal medio januari, worden kinderen ook weer rustiger en kan je weer aan de slag met bijvoorbeeld zindelijkheidstraining.

 

  • Geniet van deze mooie tijd.

Ondanks alle drukte, kunnen de decembermaanden toch hele mooie maanden zijn. Probeer zoveel mogelijk te genieten van alle leuke kersttekeningen die je kinderen maken en betrek ze zoveel mogelijk bij het versieren van het huis, of de kerstboom. Dit zorgt voor een boost in het zelfvertrouwen bij onze kinderen.

 

Resteert mij om jullie mooie dagen te wensen en om van elkaar te genieten!

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord