De kracht van een vision board

Al een hele lange tijd wilde ik een vision board maken. Een verzameling van mijn doelen en dromen in de vorm van plaatjes, afbeeldingen en stukken tekst die bij elkaar geplakt zijn op een vel karton. Afgelopen week heb ik dat eindelijk gedaan en wat ben ik blij met het resultaat! En nog blijer met het proces zelfs!

Creativity is intelligence having fun!”

 

Weet je nog toen je kind was en je op school bezig kon zijn met kleuren, knutselen, knippen, plakken en rommel maken? Zo jammer dat we dat als volwassenen niet meer doen. Tenzij je schilder bent of zo. Dat je even lekker rommel mag maken. Ik merk dat wanneer ik knutsel en bewust rommel maak dit een therapeutisch effect op mij heeft. Zo ook toen ik mijn vision board maakte. Als een klein kind zat ik constant met een grote glimlach mijn plaatjes te knippen. Het kon me niet schelen dat het overbodig papier op de grond viel – dat zou ik later opruimen. Ik richtte me in eerste instantie op creatief bezig zijn en ik werd er heel vrolijk van.

Het onderbewuste

Het idee achter een vision board is dat je je dromen en doelen visueel maakt. Het (onderbewuste) brein reageert namelijk goed op visuele stimulatie. Door dagelijks bewust en onbewust afbeeldingen te zien die het brein prikkelen, zal het onderbewustzijn zich vereenzelvigen met wat deze plaatjes uitstralen en zich programmeren om kansen te herkennen. Oftewel, de kracht van een vision board zit hem in het gegeven dat je bewust al dan niet onbewust positiever in het leven gaat staan door de blije gevoelens die de plaatjes naar boven halen.

Het Universum

In mijn vorige blog vertelde ik min of meer al dat ik steeds meer leer vertrouwen dat het Universum er voor mij is. Er is veel wat ik niet begrijp en ook niet ga begrijpen. Ik heb periodes gehad dat ik me verdiepte in The Secret en de wet van de aantrekkingskracht en dergelijke, maar ik merk dat ik al die jaren toch krampachtig heb vastgehouden aan willen bevatten hoe het allemaal werkt. Alle mogelijkheden en plannen van tevoren al uitgestippeld willen hebben. Terwijl de bedoeling is, dat je het Universum voor je laat werken.

Voor mij kwam dat vertrouwen door al die ‘toevalligheden’ die ik in de afgelopen maanden heb meegemaakt. Deze bevestigden voor mij dat het Universum er voor mij is, ondanks ik er niet heel actief mee bezig was. Hierdoor besloot ik het Universum een handje te helpen en eindelijk mijn vision board een keer te maken. Vertrouwen hebben dat het goedkomt en dat mijn dromen en andere goede in het leven zich zullen ontvouwen.

Tot zover ben ik zeer tevreden met het resultaat en het doet zijn werk al. Elke keer als ik langsloop, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht en word ik helemaal euforisch. Ik ben er echt enorm trots op!

Mood board

Nu ik de smaak te pakken heb, ga ik ook nog een mood board maken. Wat is het verschil? Een vision board is een soort mood board, gericht op dingen die je wil bereiken of verkrijgen in het leven. Maar een mood board kan ook andere thema’s hebben zoals reizen of een overzicht van hoe je de slaapkamer wil gaan inrichten. Mijn mood board wordt een soort dankbaarheidslijst, maar dan met plaatjes uitgebeeld. Het wordt een overzicht van de dingen die ik heb, heb gedaan, heb bereikt en dingen die bij mij passen. Ik heb er nu al zin in!

Conclusie

Nog even kort samengevat waarom het maken van een vision board een goed idee is;

  • Visuele stimulatie werkt goed voor het brein
  • Het onderbewuste gaat onvermoeid voor je aan de slag
  • Het geeft een blij en positief gevoel
  • Het is leuk om lekker creatief bezig te zijn!

Ik raad een ieder aan om een mood board en/of vision board te maken. Al is het alleen maar voor het creatieve proces van knippen en plakken, wat zeer bevrijdend en ontspannend kan zijn. Op Pinterest kan je veel inspiratie vinden voor het maken van een vision board of een mood board. Je kunt het zo gek maken als jij zelf wil. Er is geen goed en fout en dat maakt het zo leuk. Be creative!

 

Rowan