Consequent zijn

Moeders, herkennen jullie het volgende? Voor je de supermarkt instapt met je kind, geef je een aantal keer aan dat je alleen voor het brood gaat en er niet om snoepjes gevraagd hoeft te worden. Je vraagt of je kind het begrepen heeft en vraagt het voor de zekerheid nóg een keer. Beide keren ontvang je een knikje of een zachte ‘ja’. Dus loop je vol goede moed de winkel binnen. Je hebt je brood gevonden en het gaat (nog) goed, tot je bij de kassa aankomt. Supermarkten pakken het slim aan want ook bij de kassa, staan er tegenwoordig lolly’s, zakjes chips of die heerlijke koekjes, deze keer voor maar €0,50. Er staat uiteraard een rij voor de kassa en het onmogelijke gebeurt: je kind vraagt om die ene mooie lolly of die kindersurprise. Lastig!

Natuurlijk geef je aan dat dat niet de afspraak was. Maar kinderen zijn kinderen en zouden geen kinderen zijn als ze het niet zouden proberen. Lastig voor ouders maar horend bij het kind zijn. Afhankelijk van hoe een ouder zich voelt, hoe de dag van deze moeder verlopen is, of wellicht wel hoe ernstig een kind zeurt, zal deze moeder wel of niet toegeven op het ‘dwingend verzoek’ van haar kind.

Belachelijk, zullen een aantal ouders wellicht denken. Toch is het menselijk. Het komt wel eens voor dat wij toegeven terwijl wij eerder iets hadden ‘ontzegd of verboden’. Gelukkig zijn kinderen zeer flexibel van aard en kunnen zij hiermee omgaan. Toch wil ik het in deze blog hebben over consequent zijn. Voor ouders soms lastig, voor kinderen erg belangrijk. Want door consequent te zijn leer je kinderen kaders. En kaders geeft ze veiligheid; zij weten waar zij aan toe zijn en dat is erg belangrijk voor kinderen. En die kaders creëer je door regels en grenzen aan te geven.

Terug naar het consequent zijn. Een lastige kwestie. Hoe kan je dit efficiënt en effectief toepassen bij je kind(eren)? Hierbij enkele tips voor het consequent zijn bij risicovolle situaties:

  • Ga je naar de supermarkt is het handig om van te voren afspraken te maken met je kind. Bij kinderen is herhalen het toverwoord. Het is vermoeiend, ik weet het, maar het is enorm belangrijk. De gezegde dat je kind Oost-Indisch doof is, klopt in mijn optiek niet. Kinderen, vooral jonge kinderen zijn met van alles en nog wat bezig. In hun hoofdje is er een ware kermis gaande, en dat de hele dag tot ze in slaap vallen, ook dan kunnen zij soms onrustig zijn. Luisteren staat dan niet op hun prioriteitenlijstje. Maar het kwartje valt ooit wel. Daarom is het zo belangrijk om te blijven herhalen en herhalen. Het maken van afspraken is dus heel belangrijk. Voor je het huis uitgaat, in de auto, als je aankomt op het parkeerterrein én voor je de supermarkt inloopt. Klinkt overdreven, maar het is wel belangrijk.
  • Afleiding werkt bij kinderen. Geef ze dus wat te doen als zij boodschappen gaan doen met jou. Knutsel samen met je kind een boodschappenlijstje in elkaar en steeds vaker hebben supermarkten kinderkarretjes. Het kost wat extra tijd maar het houdt je kind wel bezig, waardoor je kind ook weer minder kans krijgt om te zeuren voor dat snoepje, waardoor jij als ouder consequent kan zijn en blijven.
  • Complimenteer je kind. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het geven van complimenten werkt echt. Geef je kind dus complimenten als hij het goed doet in de supermarkt of na een waarschuwing geen driftbui krijgt.
  • Blijf consequent! Inconsequente ouderschap leidt tot grenzeloze kinderen; zij weten immers niet waar ze aan toe zijn want de ene keer mag iets wel, en de andere keer niet.

 

 

Opvoeden is geen gemakkelijke klus. Gelukkig gaat het vaak wél goed maar ik ben van mening dat consequent opvoeden leidt tot kinderen die weten waar ze aan toe zijn. Hierdoor voelen zij zich veiliger, zijn zij gelukkiger, en dit maakt ons als ouder ook weer gelukkig. En is de cirkel rond!

 

Wil je sparren over hoe je je kind consequenter kunt opvoeden? Schroom niet om contact met mij op te nemen via vloanjoe@hotmail.com. Vragen staat vrij en maakt je sterker als opvoeder!

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, vriendin, tante, vrouw en werknemer van.. Ik heb 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar ook het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Iedere week plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie