20 kinderen bevrijd van misbruik voor webcam

In de Filipijnen zijn twintig kinderen bevrijd die seksueel werden misbruikt voor webcams. De reddingsactie werd uitgevoerd door International Justice Mission (IJM) in samenwerking met de lokale politie. Vier verdachten die de kinderen misbruikten, zijn gearresteerd. Twee van hen waren moeders van enkele slachtoffers.

De zaak kwam aan het rollen na de arrestatie van een man uit Australië, die in contact stond met een Filipijnse kinderpooier die kinderen ronselde voor webcamseks en online ‘seks shows’. De Australische politie informeerde IJM en de Filipijnse politie hierover, wat leidde tot de bevrijding van negen slachtoffers (waarvan zeven kinderen).

Negen andere kinderen werden bevrijd dankzij samenwerking met de Amerikaanse Homeland Security Investigations (HSI). De vier andere kinderen werden opgespoord door de digitale recherche. De kinderen zijn naar veilige plekken gebracht waar ze intensieve traumahulp krijgen.

“Het is bemoedigend om te zien dat er steeds meer internationaal wordt samengewerkt om deze verschrikkelijke criminaliteit te bestrijden,” zegt Gertjan de Jong van IJM Nederland. “Tegelijk is de nood nog zeer hoog. Door de wereldwijde lockdowns worden veel meer kinderen slachtoffer van uitbuiting voor de webcam. Dat horen we van onze eigen medewerkers in de Filipijnen, maar ook Europol sloeg alarm over groeiend misbruik van kinderen voor internet.”

Ook de samenwerking met de Nederlandse politie zal worden geïntensiveerd om uitbuiting van Filipijnse kinderen voor webcams en online ‘seks shows’ tegen te gaan. Dit jaar wordt er in hoofdstad Manila een Nederlandse politiemedewerker gedetacheerd. Samenwerking met de Nederlandse politie is van groot belang, omdat de vraag naar misbruik van Filipijnse kinderen ook uit Nederland komt.

In De Filipijnen strijdt IJM sinds 2016 tegen exploitatie van kinderen voor internet, door kinderen te bevrijden en traumazorg te geven en zij die het misbruik faciliteren voor het gerecht te dagen. Dat doet IJM in samenwerking met de Filipijnse autoriteiten en justitiële organisaties uit andere landen. Op die manier zijn ruim 300 kinderen bevrijd en tientallen cybersekscriminelen veroordeeld. Het jongste slachtoffer dat werd bevrijd is een baby van twee maanden.

IJM