Goedkope uitjes met de kids

Goedkope uitjes met de kids!

De zomervakantie voor de deur, dat betekent ‘diep in de – niet al te volle – buidel tasten om met je kids op pad te gaan’. Of toch niet? Nee hoor, ook goedkope (of zelfs gratis) uitjes kunnen succesvol zijn. Ik zet er een aantal voor je op een rijtje:

Blotevoetenpad; erg leuk en kan voor weinig geld. Tip; zoek een beetje verder en ga voor gratis! Via deze website zijn er wat op een rijtje gezet, maar de prijzen zijn divers. Bijv. tussen de 6 en 7,50 voor een volwassene en rond de 3 euro per kind. Ga je dan met 2 volwassenen en 2 kinderen ben je al snel 20 euro verder. Er staan echter ook veel gratis blotevoetenpaden in.

Speeltuin: Dit klinkt als een open deur, maar hierin is veel diversiteit. Zowel in prijs als ook in wat er te beleven valt. Kleinere speeltuinen zijn vaak meer geschikt voor kleinere kinderen (overzichtelijker voor de ouders en kinderen en vaak ook kleinere speeltoestellen), grotere speeltuinen zijn zeer geschikt tot zeker een jaar of 12. Op deze website is een database te vinden met maar liefst ruim 9000 speelplekken in Nederland. Wat duurdere uitjes zijn te vinden, maar ook goedkopere speeltuinen (bijv. volwassenen gratis en kinderen tot en met 12 jaar 1 euro). Verder veel gratis initiatieven, zoals bijvoorbeeld hier voor speeltuinen in Gelderland. Lees je even goed in, want bij sommige gratis speeltuinen is het niet toegestaan om eigen consumpties mee te nemen. Ga je naar een speeltuin in het bos, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maak er een feestje van door zelf broodjes mee te nemen met een beetje luxe beleg, bijv. kaas met komkommer, ham met roomkaas, enz. Snijd ze diagonaal door (gewone boterhammen met korstjes hoor, gaat prima) en het is echt even heel anders. Wat komkommer en stukken appel in een bakje en voor ieder een banaan; succes gegarandeerd!

 

Brood bakken: Leen een vuurkorf of maak zelf een ‘oven’ of vuurtje in je achtertuin/bij familie/enz. Neem voor zo’n 12 broodjes ongeveer 450 gram bloem (gewoon de goedkoopste bij AH kost 35 cent/kg), 300 ml. water (kun je meenemen in een thermosfles of een paar flesjes; let op – wel even goed afmeten, dus niet veel te veel of veel te weinig), 1 zakje bakpoeder en ong. 20 gram boter (kan roomboter, margarine, oid zijn, maar mag ook zonnebloemolie zijn). Kneed dit allemaal goed door (zo’n 20 minuten), Neem wat schone dikke stokken, snijd de bast eraf, maak ze goed schoon en doe wat brooddeeg eromheen. Laat het boven het vuurtje houden en ronddraaien (zodat alle kanten even bruin worden). Als het broodje gaar is, kun je het van het stokje schuiven en vullen met bijv. een worstje, maar bijv een opgerolde plak kaas is ook lekker, wat hagelslag – oeiiii, wat is er nu lekkerder dan onbeperkt te mogen gieten en knoeien met een pak hagelslag 😉…Geniet ervan!

 

Buiten spelen: Staatsbosbeheer heeft op hun website heel veel tips gedeeld voor uitjes. Kabouterpaden, wildedierensafari, geocoaching, dierenvriendjespad, klim- en speelbossen, enz. Veel dingen zijn gratis of voor een kleine prijs, sommige dingen zijn iets duurder. Kijk eens rustig rond op hun website, informeer goed bij de betreffende organisatie/speeltuin/enz. wat de kosten zijn en trek je oude kleding en schoenen vast aan. Tip: Leg een vuilniszak opengeknipt in je kofferbak, neem een tas met schone kleding/schoenen mee en zet voordat je terug naar huis gaat de vieze spullen allemaal op de vuilniszak. Eenmaal thuis kan de boel zo de wasmachine in (wist je dat veel gymschoenen, sportschoenen, sneakers, enz. gewoon in de wasmachine kunnen? Niet te vaak, maar ze worden er wel schoner van 😊)

 

Fruit plukken/jam koken: Samen fruit plukken in de vrije natuur. Via de wildplukwijzer kun je kijken waar in je buurt iets te plukken is. Daarna kun je er iets lekkers mee maken, bijv. een toetje, jam, een fruitsalade, enz. Dit noemen wij ‘3x-genieten’. Nl. fruit plukken, fruit verwerken en het opeten, mmmm lekker!

 

Bovenstaande uitjes gaan vaak gepaard met (redelijk) mooi weer, maar wat als het koud/nat/regenachtig is en je toch iets leuks wilt doen? Dan kun je kiezen voor een buiten-de-deur-binnen-activiteit of een binnen-de-deur-binnen-activiteit.

 

Een binnenspeeltuin, museum, zwembad, enz. is dan een alternatief. Toch kost dit vaak al snel enkele euro’s per persoon. Het kost niks om lekker laarzen aan te trekken, jas, paraplu mee en samen in de plassen voor het huis te stampen (dat is hier thuis een favoriet…) Daarna meteen lekker in bad en schone pyjama aan, heerlijk!

 

Vandaar dat mijn voorkeur sneller uitgaat naar iets thuis doen. Als je dan iets ‘anders dan anders’ wilt, kun je iets bedenken met je kinderen, ze hebben zelf vaak ook creatieve ideeën of je bedenkt zelf iets. Ik doe vast een voorzet:

 

 • Verstoppertje (alle gordijnen dicht, ramen afplakken, lampen uit en afspreken waar je wel en niet mag verstoppen, bijv. alleen beneden of beneden en boven, enz. De allerkleinsten gaan met de volwassenen verstoppen, de oudere kindjes verstoppen zelf, evt. met kleine zaklampjes, spanning en succes gegarandeerd 😉)
 • Vliegwedstrijd (eerst vliegtuigje vouwen – op internet zijn tientallen voorbeelden te vinden), streep op de grond trekken met bijv. schilderstape, vervolgens met een rolmaat meten wie het verst komt)
 • Koekjes bakken (leuk om meteen een pot met koekjes te maken voor een alleenstaande buurvrouw, oma, enz.)
 • Pindarotsjes maken
 • Broodjes bakken, bijv. kaas-ui-bolletjes (zelfde manier als buiten, alleen dan vorm je bolletjes en leg ze op een bakplaat in je oven)
 • Racewedstrijd (meerdere dagen voor uittrekken; eerst een auto maken van kosteloos materiaal, bijv. nu alvast gaan sparen met pakken/flessen/kurk/bierdopjes/enz. Bijv. max. een armlengte lang, max. een handbreedte hoog, mag fantasiefiguur zijn, geen motor en alleen bestaan uit kosteloos materiaal. Zelfde als de vliegwedstrijd; wie het verste komt, heeft gewonnen. Een lijmpistool heeft vast iemand te leen om het in elkaar te zetten en je kunt even voor ‘afval’ rondvragen in je familie of buurt, ieder heeft vast wel iets voor je!)
 • Milkshake maken en lekker ervan genieten 😊
 • Samen iets leuks naaien of iets met de hand maken, bijv. een zakje voor gedroogde lavendel
 • Elkaar tekenen op behang (nodig oude rol behang, kind gaat erop liggen, je tekent hem/haar om en daarna mogen ze zichzelf inkleuren of verven – even kranten eronder leggen).
 • Tafeltent maken voor over de tafel, maar oude lakens met knijpers over tafel maken, hier of daar een ‘raam’ of ‘deur’ knippen en evt. met textielstiften wat erop tekenen is ook leuk 😊
 • En nog veel meer ideeën zijn online te vinden, bijvoorbeeld op deze website.

 

Hopelijk heb ik jullie op wat nieuwe ideeën kunnen brengen. Heel veel succes en een leuke, geslaagde vakantie toegewenst!

 

———————————————————–

 

Adrianne (27) is getrouwd met Peter (31) en samen zijn ze trotse ouders van Christilène (4) en Jochanan (10 maanden). In 2017 leven ze met hun gezin op vrijwillige basis van 50 euro per week voor alle boodschappen, verzorgingsartikelen, wasmiddel, babyspullen, cadeautjes, kinderkleding, haren knippen en autowassen. Ze blogt hierover en deelt goedkope recepten, tips om te besparen, cadeau-ideetjes en nog veel meer. Welkom op haar blog: http://aad-actief.blogspot.nl

Het is leuk om te delen...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *