Jazeker! Vitamine C heeft een E-nummer, Gember heeft een E-nummer, Kurkuma heeft een E-nummer. En deze zijn toch echt wel gezond.
Er zijn E-nummers, gemaakt uit natuurlijke bronnen en E-nummers gemaakt uit kunstmatige bronnen. En om deze laatste E-nummers gaat het als we het over de slechte E-nummers hebben.
Wat zijn E-nummers en waarvoor worden ze gebruikt?
E-nummers zijn hulpstoffen, die goedgekeurd zijn door de EU. Ze worden o.a. gebruikt om:
- Vlees een mooie rode kleur te geven
- Producten langer houdbaar te maken. Veel ingeblikte producten zijn minimaal één jaar houdbaar
- Als smaakversterker in producten
- Als bindmiddel in producten
E-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Antioxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
In de loop der jaren kwamen er steeds meer E-nummers bij. De lijst met E-nummers is dan ook extreem lang. Het gaat te ver om alle E-nummers te noemen.
E-nummers waarvoor gewaarschuwd zou moeten worden zijn o.a.:
E951 – Aspartaam
Aspartaam is een zoetstof en wordt gebruikt in o.a. light producten.
Schadelijke bijwerkingen zijn o.a.:
- aantasting van het zenuwstelsel
- hoofdpijn
- darmaandoeningen
- diarree
- slapeloosheid
- concentratiegebrek
- hyperactiviteit
- pijnlijke gewrichten
- chronische vermoeidheid
- huidreacties
- allergieёn enz.
E621 – Mononatriumglutamaat (MSG)
MSG wordt gebruikt als smaakmaker in soepen, sauzen, chips, diepvriesmaaltijden, snacks, zoutjes, koekjes, kruidenmengsels.
Schadelijke bijwerkingen bij overmatig gebruik zijn o.a.:
- migraine
- opgezwollen ledematen
- hartkloppingen
Schuilnamen voor E621 zijn o.a.: Ve-tsin (wordt veel gebruikt in de Chinese keuken); specerijen extracten, gistextract, gerstmoutextract, kunstmatige aroma’s.
E221 – Sulfiet
Sulfiet is een conserveringsmiddel en wordt o.a. gebruikt in wijn en gedroogd fruit. Overgevoeligheid voor sulfiet zorgt voor hoofdpijn, ademhalingsproblemen.
E249, E250
Nitriet is een conserveringsmiddel en wordt gebruikt als kleur- en smaakstof. Het wordt gebruikt om vlees rood te kleuren. Het zit ook in spek, ham, worst en vleeswaren.
Weet wat je eet!
De schrijfster Corinne Gouget heeft een handig boekje Wat Zit er in Uw Eten geschreven. Hierin staan alle E-nummers vermeld. De nummers zijn gerangschikt in drie groepen:
- Groen is onschuldig
- Oranje is tegenstrijdig
- Rood is te vermijden
Dit boekje is zeker een aanrader en het is in handig zakformaat.
TIP:
Als er op een product op de ingrediёntenlijst veel E-nummers staan kun je het product liever laten staan. Vermijd zoveel mogelijk smaakversterkers, kunstmatige aroma’s, kant- en klare sauzen.
Felicia Mau-Asam
Orthomoleculair Voedings- & Detox Coach